AvVinklat

En blogg med avsikt att objektivt försöka nyansera och komplettera artiklar
och texter med tidigare utelämnade fakta så att hela bilden kommer fram.

Värnamo nyheter önsketänker

Kategori: Allmänt

Idag skickade TT ut ett pressmeddelande ifrån Värnamo nyheter som publicerats av bland annat SVT, DN och Medievärlden angående en påstådd "hackerattack" mot deras hemsida till följd av att det publicerats en SD-kritisk krönika där.

Följande skrivs i pressmeddelandet, vilket bland annat resulterade i bylinen: "Avpixlat tar på sig äran" på svt.se
 
Värnamo Nyheters sajt kraschade av en ddos-attack efter Lars Alkners text om Sverigedemokraterna och tidningens insändarpolicy.

Vid midnatt gick alla Hallpressens sajter ner. Orsaken är sannolikt Lars Alkners artikel på Värnamo Nyheters sajt där han diskuterade vissa Sverigedemokraters bristande förmåga att förstå vad som kan stå i en insändare. Då hade artikeln över 1 300 kommentarer.

– På Avpixlat är det några som har tagit åt sig äran för att ligga bakom attacken, säger Lars Alkner.

Så var ligger vinklingen då? 
Det som skaver i mig är att det inte finns nån som helst information redovisad huruvida det verkligen var en överbelastningsattack eller helt enkelt bara en överbelastning av systemet. Att systemet kraschade är ett faktum men till vilken del var det avsiktligt?

En så kallad ddos-attack innebär att en server belastas mycket hårt med trafik. Såpass hårt att den inte hinner med och därför kraschar. Det man dock ska ha i åtanke är att det i många fall är lätt att förväxla detta med helt enkelt väldigt hög normal trafik. Då krönikan blev viral och spreds i många sociala medier så lär tusentals ha besökt sajten under mycket kort tid för att läsa den, vilket på ett underdimensionerat och oskyddat system kan rendera i överbelastning och därmed serverkrasch. Det är inget konstigt med det. Varje år under veckan innan midsommar händer samma sak med Skattverkets deklarationsservrar (även om man blivit bättre på senare år att klara av belastningen). Det betyder dock inte nödvändigtvis att det måste handla om en ddos-attack.

Som "bevis" för att det trots allt är en ddos-attack och att det är Avpixlat som ligger bakom så anförs följande text, funnen i ett kommentarsfält på sajten Avpixlat:

"Lars Alkner och hans redaktion raderade ett antal kommentarer för mig och andra idag. Normala, kritiska kommentarer. Hans tidning är nu ddosad av den anledningen.  Jag vet av vilka, men nej Lars du får inte reda på det."

Nu ska man komma ihåg att kommentaren förvisso hittades på sajten Avpixlats debattforum (där vem som helst får skriva) men att det ju inte finns någon som helst referens till att Avpixlat skulle vara inblandade. Dessutom skriver ju skribenten att det inte är han (hon?) som utför attacken (om det ens utfördes nån). 
 
Det bör också nämnas att det nästan dagligen skrivs inlägg på exempelvis Flashback ifrån fjuniga fjortisar som påstår att de ligger bakom en ddos-attack om tex Aftonbladet går segt för tillfället. Det betyder ju inte att det är sant och de avslöjas ofta som rena lögnare som "passar på" när de får chansen.

Tilläggas bör också att det är relativt enkelt att samordna en ddos-attack om man vill. Det är bara att ladda hem ett program och ange en adress samt säga åt ett par vänner att göra detsamma och så är man klar.

Men, återigen, varför skulle Avpixlat befatta sig med en sån sak?

Min slutsats:
Enligt mig så bör man vara extremt försiktig med den här typen av anklagelser och "gråt-ut" i media. Det är farligt nära förtal att skicka ut ett dylikt pressmeddelande i ett sånt här läge. Framför allt som att inget som helst bevis finns för att Avpixlat skulle vara inblandat även om det skulle visa sig att det var en ddos-attack på riktigt.

Jag anser att en publik ursäkt vore på sin plats. Visst, det är skit och elände om det skulle visa sig att en attack verkligen ägt rum men man kan ändå inte gå omkring och anklaga folk utan bevisning hur illa man än tycker om dem. Förtal är alltid förtal.

Tilläggas bör också att det bara är ca 4 månader sedan tidningen Dispatch International publicerade information om att SVT, Sydsvenskan och Värnamo nyheter låg bakom en ddos-attack mot Avpixlat. Jag lägger ingen som helst värdering i detta påstående som även detta publicerades utan all form av bevisning... men visst är det ett litet lustigt sammanträffande?

Såhär i efterhand hade jag nog roats en del om ovanstående ddos-kommentar hade hittats i Aftonbladets kommentarsfält. Hade Aftonbladet fått skulden för attacken då?

Passande ordspråk:
"Det räcker inte med att önska att nåt är sant för att det ska vara sant"
"Försiktighet är äldsta barnet till Visheten"

Externa länkar:
Värnamo nyheters krönika
TT's pressmeddelande, publicerat av Medievärlden

Kommentarer


Kommentera inlägget här: