AvVinklat

En blogg med avsikt att objektivt försöka nyansera och komplettera artiklar
och texter med tidigare utelämnade fakta så att hela bilden kommer fram.

Lars Lindström på Expressen

Kategori: Tidningsmedia

I en krönika publicerad 28 januari 2013 med rubriken "Här förloämpas jag av SD-profilen" skriver Lars Lindström bland annat följande:

Riksdagsmannen och SD:s rättspolitiske talesman Richard Jomshof har offentligt kallat MIG medelsvårt psykiskt utvecklingsstörd. Visserligen använde han det ålderdomliga uttrycket imbecill, som var trendigt ungefär samtidigt som rashygien och skallmätningar. Men han lägger till att jag är "urbota korkad" och "har IQ som en skadeskjuten fiskmås", så det finns ingen tvekan om vad han menar.

När jag fick kännedom om att en riksdagsman grovt förolämpat mig offentligt blev jag konfunderad. Det var över ett halvår sedan han publicerade de mycket förklenande uttrycken, men de ligger kvar på hans blogg med mitt namn och min bild och allt.

...

Någon polisanmälan gör jag inte. Men det vore trevligt om partiledare Jimmie "Nolltoleransen" Åkesson ryckte sin "justitieminister" i luggen, och förmanade honom att plocka bort inlägget.

Kanske är det att hoppas på för mycket. Förtal är vardag för SD-politiker: några som har fällts för förtal de senaste åren är riksdagsledamöterna Thoralf Alfsson, Markus Wiechel (flera gånger) och Carina Herrstedt (flera gånger).
Så på vad för sätt är denna text vinklad?
Jo för att kunna berätta hela bilden så måste vi gå tillbaka till en tidigare krönika av Lars Lindström, skriven den 28 maj 2012. Där skriver Lars Lindström bland annat:

När Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson utfrågas av tittarna i SVT:s Aktuellt tänker jag lustigt nog på fåglar: rosenfink, hämpling, steglits och ortolansparv, vackra sångfåglar som flyger från Asien, Sydeuropa och Västafrika för att kulturberika vårt land.

Framför allt tänker jag på gråsparven, en utpräglad stannfågel som lever i samma begränsade område hela sitt liv. Förr letade den näring i hästspillning, numera går den igenom sopor. Gråsparven är inte så intresserad av andra kulturer. Vintertid gör den ibland korta utflykter, alltid i stor grupp med andra sparvar, som på en charterresa.
 
Detta kommenterar Rickard Jomshof med följande ord i ett blogginlägg skrivet tre dygn senare:

I stället för att diskutera sakfrågor – till exempel vad Sverigedemokraterna försöker säga med sin politik och varför – ägnar Lars Lindström sin text åt att försöka smutskasta och förödmjuka Jimmie Åkesson, Sverigedemokraterna samt partiets företrädare, genom att jämföra dem med gråsparvar som letar näring i hästspillning och sopor, och som ”inte [är] så intresserad av andra kulturer. Vintertid gör den ibland korta utflykter, alltid i stor grupp med andra sparvar, som på en charterresa.”

Inte nog med det, gråsparven är dessutom en stannfågel, skriver Lars Lindström, detta till skillnad från exotisk ”rosenfink, hämpling, steglits och ortolansparv, vackra sångfåglar som flyger från Asien, Sydeuropa och Västafrika för att kulturberika vårt land”.
 
Jag menar att det finns två troliga förklaringar till Lars Lindströms rabiata och patetiska skriverier:

1. Lars Lindström har förstått att svenskarna överlag inte är så förtjusta i alla de problem och all den misär som följer i mångkulturens och massinvandringens spår, men också att Sverigedemokraterna därför har en reell möjlighet att växa sig riktigt starka i kommande val. Och eftersom han samtidigt är pinsamt medveten om att han saknar argument och därför inte har något vettigt att komma med, väljer han att lägga sig på denna förpubertala nivå. Kan man inte argumentera, kan man alltid smutskasta och förödmjuka, tänker Lars Lindström med ett hånfullt leende på sina läppar.

2. Lars Lindström är imbecill och så urbota korkad att han inte ser hur det en gång trygga och harmoniska Sverige är på god väg att förvandlas till ett hårt, kallt, våldsamt och segregerat Sverige. Detta som en följd av en allt för stor invandring och en totalt misslyckad integrationspolitik. Och eftersom han har IQ som en skadeskjuten fiskmås, blir texterna helt enkelt inte bättre än så här.


 Min slutsats:
Genom att utelämna att det var han själv som inledde meningsutbytet med att använda fågeljämförelser och genom att utelämna att Rickard Jomshofs text var en direkt kommentar till hans krönika så anser jag att han vinklat sin text för att dra till sig sympatier och inte för att delge läsarna hela bilden.

Att sen ta upp en ordväxling som ägt rum för 8 månader sedan och gått de flesta obemärkt förbi är bara barnsligt.

Passande ordspråk:
"Som man bäddar får man ligga"
"Den om kastar första stenen..."
"Ger man sig in in leken får man leken tåla"

Externa länkar:

Lars Lindströms krönika 2012-05-28
Richard Jomshofs blogginlägg 2012-05-31
Lars Lindströms krönika 2013-01-28

Kommentarer


Kommentera inlägget här: