AvVinklat

En blogg med avsikt att objektivt försöka nyansera och komplettera artiklar
och texter med tidigare utelämnade fakta så att hela bilden kommer fram.

Välkommen till AvVinklat

Kategori: Allmänt

Den här bloggen är inte ett putslustigt försök att casha in på sajten Avpixlats mer kända namn utan min avsikt är att försöka hålla mig neutral rent politiskt och istället fokusera på själva sakfrågan: Vinklade artiklar och reportage i media.

Bloggen kommer alltså inte bara handla om poltik, hat, fientlighet och liknande utan även ta upp andra ämnen såsom kultur, sport, brott och annat där vinklade artiklar inte ger läsaren hela bilden.

Jag har inga ambitioner att ta ställning för eller emot det som skrivs i artiklarna. Ej heller tänker jag kommentera artiklarnas sakfråga (såvida den inte är väsentlig för vinklingen) utan min fokus ligger på huruvida hela bilden kommer fram eller ej. Därför räds jag inte att försöka avvinkla även de artiklar som hanterar känsliga ämnen.


Varför?
Jo, för att jag är in döden trött på att media underskattar folks förmåga att tänka själva och att fatta sina egna beslut baserade på FAKTA. Varje gång en artikel är vinklad så betyder det att läsaren förvägras tänka själv och bilda sig sin egen uppfattning och varje gång detta sker så innebär det också att artikelförfattaren har haft en annan avsikt än att rapportera information.

Media ska förmedla nyheter och till viss del vara en guide åt läsaren.
Media ska inte försöka uppfostra folk.

Människor är fullt kapabla att tänka själva.

 

Kommentarer

 • Init100 säger:

  "Bloggen kommer alltså inte bara handla om poltik, hat, fientlighet och liknande utan även ta upp andra ämnen såsom kultur, sport, brott och annat där vinklade artiklar inte ger läsaren hela bilden."

  En sak som kanske inte helt går under kategorin vinkling, men som ändå borde passa in är ju den stora frånvaron av kritiska följdfrågor inom svenska medier. Det är många gånger som journalister intervjuar någon som får häva ur sig nästan vad som helst utan att journalisten ens ställer minsta fråga om belägg, konsekvenser eller liknande.

  Ännu en sak som borde uppmärksammas mer är ju de artiklar som kan misstänkas vara ren reklam. Ofta går de ut på att en journalist intervjuar en chef på något företag om deras senaste produktlansering, och denne får sedan stå och prisa sin produkt och förklara varför den är så fantastisk och så nödvändig utan att journalisten ställer en endaste kritisk fråga.

  Svar: "är ju de artiklar som kan misstänkas vara ren reklam"
  Ja, det där var en infallsvinkel jag inte tänkt på tidigare men visst har du rätt. Där har ju artikelförfattaren en annan avsikt än att förmedla fakta så visst är det vinkling.

  Ska hålla ögonen öppna
  JockePer

  2013-01-31 | 19:45:20

Kommentera inlägget här: