AvVinklat

En blogg med avsikt att objektivt försöka nyansera och komplettera artiklar
och texter med tidigare utelämnade fakta så att hela bilden kommer fram.

Tidernas vinkling?

Kategori: Allmänt

Det kanske är lite tidigt såhär i bloggens nystartsskede att redan utse Tidernas Vinkling men jag har gått och sugit på den här ett tag eftersom den är så enormt tydlig, krystad och konstruerad att den är svår att avfärda från i alla fall tidernas topp 5 lista.
 
I ena ringhörnan står den här gången sajten Nyheter24 men då både Aftonbladet och Expressen hängde på omedelbums och dolde sina ryggar bakom "Men vi har ju bara publicerat nån annans artikel" så får de väl anses i alla fall vara sekonder i N24's ringhörna. Jag är nämligen av den åsikten att om man hjälper till att föra felaktig information vidare så är man medskyldig ända tills man korrigerat den felaktiga informationen och bett om ursäkt... vilket inte har skett ännu.
 
Så vad talar jag om då? Jo, Tobleroneskandalen såklart.
Och då menar jag inte Mona Sahlins Tobleroneskandal under mitten av 90-talet då hon avslöjades ha köpt privata varor och tjänster på statens kreditkort för över 50.000 kr utan jag talar om Jimmie Åkessons tobleroneskandal.
 
Så här skrev Henrik Eriksson på Nyheter24 den 3 dec 2012

Här fyllehånar Jimmie Åkesson Mona Sahlin

Nyheter24 kan nu avslöja hur en berusad Jimmie Åkesson ses hålla en stor Tobleroneförpackning samtidigt som han flinar in i kameran som ett hån mot Mona Sahlin.
...
Nyheter24 har fått ta del av privata bilder på en berusad Jimmie Åkesson som ses hålla upp en stor Tobleroneförpackning i ett hånfullt uttryck mot Mona Sahlin, med hänvisning till den skandal som avslöjades och kom att kallas just Tobleroneaffären. 
...
Bilden togs under valkampanjen 2010 då Mona Sahlin fortfarande var partiledare för Socialdemokraterna.
– Mona Sahlin har inom Sverigedemokraterna alltid setts som den mest hatade politikern, säger en SD-källa med god insyn i partiet till Nyheter24.
...
När Nyheter24 träffar Mona Sahlin i Stockholm har hon precis landat i Sverige efter en resa till USA. När hon får se bilderna skrattar hon först till.
– Det här visar på att det inte bara är Kent Ekeroth och järnrörsgänget som beter sig på ett olämpligt sätt, säger hon och fortsätter:
– Jag skrattar åt det. Men SD är inte ett parti som alla andra. Fredrik Reinfeldt, Göran Hägglund eller Jan Björklund skulle aldrig få för sig att ta på sig så här och bete sig på det här sättet. Det här bevisar att man inte bara kan ta på sig en kostym och förvänta sig att man inte ska bli granskad.
...
Bilden där Jimmie Åkessons hånar Sahlin är enligt Nyheter24:s källor tagen på våren 2010 när flertalet SD-toppar åkte på en kryssning. Bilden visar upp en annan sida av partiledaren Jimmie Åkesson än den vi lärt känna. Bakom stängda dörrar och när kostymen åkt av, är det alltså inte bara andra partimedlemmar som beter sig olämpligt. 


Så på vad för sätt är denna artikel vinklad?

Vi kan göra en lista.

1. Man underlåter att nämna att den berörda bilden är tagen under en rockkryssning 2010 och att Åkesson var utklädd till den världskända sångaren Bret Michaels i det populära hårdrocksbandet Poison, inte att han försökte likna nån kvinnlig politiker eller liknande. Tilläggas bör att Bret Michaels vid denna tidpunkt hade drabbats av en hjärnblödning och låg på sjukhus, något som media i Sverige uppmärksammade med ett flertal artiklar så det är märkligt att N24 inte mäktade med (eller intresserade sig av) att se kopplingen.


2. Det påstås att en "berusad Jimmie Åkesson ses hålla upp en stor Tobleroneförpackning i ett hånfullt uttryck mot Mona Sahlin". Hur vet man det? Nyheter24 refererar inte till att nån sagt detta och det anges ej heller som citat. Alltså är det en spekulation från N24 och inte fakta. Utifrån bilden ovan så kan man för övrigt omöjligtvis se om Åkesson är berusad eller ej och inte heller kan man veta att hans "hånfulla uttryck" (om det ens är ett hånfullt uttryck) är riktat mot Sahlin. Ovanstående mening är alltså helt och hållet en vinkling från artikelförfattaren och inte fakta.

3. Inte bara en gång utan två gånger beskrivs bilden för läsaren trots att bilden finns med i artikeln och läsaren skulle kunna vara kapabel att tolka den själv. I den första texten så sägs att Åkesson "flinar in i kameran som ett hån" och i den andra texten sägs att han "ses hålla upp en stor Tobleroneförpackning i ett hånfullt uttryck". Märker ni skillnaden? I den första texten står det att han flinar. Det är nåt man gör med främst munnen. I den andra texten så är det själva gesten att hålla upp en Tobleroneförpackning som är hånet. Att hålla en Tobleroneförpackning gör man med en hand
 
4. N24 skriver också: att Åkesson håller upp Tobleroneföpackningen "med hänvisning till den skandal som avslöjades och kom att kallas just Tobleroneaffären". Hur vet man det? Hur kan man vara säker på att han inte bara håller i en Tobleroneförpackning? Det är väl inte olämpligt eller ens ovanligt på en kryssning? Återigen anger inte N24 var informationen kommer ifrån. Det anges ingen källa eller citat varför det sannolikt är ren spekulation från N24 och därmed en vinkling.

5. Artikeln avslutas med "Bakom stängda dörrar och när kostymen åkt av, är det alltså inte bara andra partimedlemmar som beter sig olämpligt". Detta är helt och hållet artikelförfattarens text och eftersom han skriver "bakom stängda dörrar", vilket per definition innebär att han omöjligtvis själv kan befinna sig där, så betyder det också att det är ren spekulation och vinkling. Det är inte fakta.

Min slutsats:
Nyheter24 har skapat en hel artikel utifrån rena spekulationer och konstruerat den med en avsikt så att den ska stämma överens med en åsikt de redan haft på förhand. Det enda fakta som faktiskt finns i artikeln är att Jimmie Åkesson varit på en kryssning och där fotograferats med en Toblerone i handen. Om detta är olämpligt så undrar jag hur många andra människor som också har utfört denna hemska handling?

Jag lägger som sagt inga som helst värderingar i vilken politik som SD eller Åkesson för. Det här blogginlägget handlar om media, inte om politik

Och som artikel och nyhet betraktat så ligger den på min topplistas allra första plats just nu, baserat på att den i stort sett är sinnebilden av en vinklad artikel där författaren är mer intresserad av att föra fram sin personliga åsikt än att förmedla hur det verkligen gick till.

Passande citat:
"Det finns väl knappt någon annan bransch som så effektivt skådar sig själv i naveln som journalistiken"
(Claus Lynge)

Externa länkar:
Artikeln i Nyheter24

Kommentarer


Kommentera inlägget här: