AvVinklat

En blogg med avsikt att objektivt försöka nyansera och komplettera artiklar
och texter med tidigare utelämnade fakta så att hela bilden kommer fram.

Någonting skaver här

Kategori: Allmänt

Jag ska nu drista mig till att skriva mitt första politiska inlägg här. Visst, jag skulle kunna ägna sida upp och sida ner åt att bemöta ännu fler vinklingar och fula utspel men ombyte förnöjer så jag tar ett tillfälligt steg åt sidan och vädrar nåt som skavt i mig en längre tid.
 
Det är ett välkänt faktum att vårt land just nu utsätts för en stor utmaning gällande mottagandet av många flyktingar på kort tid. Oavsett om man är för eller emot att ta emot dessa människor så kan det inte förnekas att det innebär initiala stora kostnader och hårt arbete, något som bekräftas av i stort sett alla numera - även de mest invandringspositiva partierna och tjänstemännen.
 
Vad som också är ett faktum är att det finns en sned fördelning av vilka kommuner som axlar det största ansvaret. En del tar emot stora mängder nya människor och andra tar inte emot några alls. Det som stör mig är att det inte är en geografisk snedfördelning utan en politisk. Enligt SVT (http://pejl.svt.se/val2014/flyktingmottagande/) som gjorde en undersökning om detta 2014 så tar vänsterstyrda kommuner emot dubbelt så många nysvenskar jämfört med borgliga (sett till folkmängd).
 
Vad som skaver i mig är inte just detta utan snarare den totala avsaknaden av press från vänsterhåll att högern ska dra sitt strå till stacken också. Man hör bara att "alla måste hjälpa till", "vi bör införa tvingande lagar så att det blir mer jämnt fördelat" osv. Man hör aldrig "Nu är det fan högerns tur att öppna sina hjärtan själva"
 
Jag funderar på varför.
 
Vad är det som gör att vänstern är så inihelvete rädda för att sätta ner foten och kräva solidaritet även i handling från högern? Vackra ord i all ära - såna fick vi många av under Regeringen Reinfeldt - men borde man inte föregå med gott exempel själva när man så uppenbart behöver fördela bördan på fler?
 
För det kan väl inte vara så att högern med näbbar och klor kämpar för att hålla invandrare borta från sina väljares hemmaplaner av rädsla att de kanske skulle förlora röster om även dessa får uppleva en misslyckad invandring och integration på nära håll?

Missförstå mig inte. Det finns många positiva sidor med invandring - om den utförs på ett bra sätt och ges den tid och resurser som behövs. Frågan är dock om detta är möjligt i dagsläget med den anstormning som just nu pågår. Mycket tyder på motsatsen och vad skulle då hända i de högerstyrda kommuner där väljarna hittills kunnat välja bort att leva sida vid sida av de negativa sidorna, om de plötsligt skulle få se samma samhällsförändring som en del andra kommuner råkat ut för?
 
Jag tror att det skulle generera en mycket stor väljarflykt ifrån välbärgade, villaägande, tvåbilsåkande kostymmänniskor med makt på inflytelserika positioner i samhället.
 
Och det är just detta som får mig att fundera på varför det ser ut som det gör. Varför klagar inte vänstern mer över denna uppenbara snedfördelning? Varför sätter de inte mer press på högern? Varför går de inte ut i media och säger som det är och att det inte är ok?

Kan det helt enkelt vara så att dessa inflytelserika människor i välbärgade högerstyrda kommuner är såpass inflytelserika att de ingjuter rädsla och bakbundenhet även hos politiker från vänster? Det må så vara att högerfolket är underrepresenterade på politiska platser i vänsterkommuner men en rik och mäktig tjänsteman med hjärtat till höger lär i verkligheten kunna utöva mer makt och press på sina vänsterkollegor än man kanske vill tro.

Kom som sagt ihåg att en kommun i regel styrs av 50% politiker och 50% tjänstemän. Det innebär ju att även om en kommun är vänsterstyrd så kan det finnas en betydande del höger-människor på tjänstemannapositioner och andra högt uppsatta platser, sida vid sida med politikerna med stor möjlighet att idka byteshandel av tjänster och ideer över skrivborden på kommunkanslierna.
 
Så varför går man likt katter runt het gröt? Varför snuddar man vid ämnet och säger "Vänsterstyrda kommuner tar ett mycket stort ansvar" men vågar inte fullfölja meningen med "... och vi tycker att högerstyrda kommuner ska avkrävas samma ansvar"

Det enda svar jag kan komma fram till är att det beror på rädsla.
Och i så fall betyder det att högern styr även Sveriges vänsterkommuner.

Ska vi ha det så?