AvVinklat

En blogg med avsikt att objektivt försöka nyansera och komplettera artiklar
och texter med tidigare utelämnade fakta så att hela bilden kommer fram.

Ett litet experiment

Kategori: Allmänt

För ungefär ett halvår sedan så inledde jag ett experiment för att se hurpass vinklad informationen är hos de båda "hat-lägren" på nätet (Avpixlat och InteRasistMen) och om det finns nån skillnad i beteende mellan de båda.

Min misstanke hade nämligen varit att de båda egentligen bestod av samma typ av människor med samma typ av tankegångar men med helt motsatta åsikter gällande tex invandring och liknande.

Alltså, ungefär att likställa med fotbollsfans. En läktare tycker att Hammarby är det bästa laget i världen och att alla andra har fel. Den andra läktaren tycker att AIK är det bästa laget i världen och att alla andra har fel. Båda läktarna motiverar sina åsikter på samma sätt och i bägge fallen finns det individer som skulle kunna tänka sig att ta till nävarna för att övertyga den andra läktaren om hur mycket mer förträffligt det är att heja på det ena eller det andra laget.

Nåväl, mitt experiment gick ut på att ge bägge lägren samma chans. Jag skapade därför fyra fiktiva personer och gav dessa varsin epostadress, disquskonto, twitterkonto, instagram och facebooksida. Jag lät dem "leva" under ca 3 månader mha diverse inlägg, postade foton osv så att de skulle ha en backlog och unika personligheter.

Tillsammans med min riktiga profil så hade jag nu fem distinkta personligheter:

1. Jag själv - Neutral, ifrågasättande, försiktig, lite klantig
2. SD-anhängare, men snäll
3. IRM-anhängare, men snäll
4. Extremhöger, våldsaccepterande
5. Extremvänster, våldsaccepterande

Jag använde mig av dessa profiler i diskussioner på Avpixlat, FriaTider, Exponerat, IRM (facebook), Expo (facebook), Twitter, SVT-debatt samt på AB och Ex i de fall kommentarer var aktiverade.

Även om de olika profilerna skiljde sig åt ideologiskt så var jag väldigt noga med att aldrig begå övertramp, bryta mot lagen eller hetsa mot folkgrupp vilket jag fick bekräftat var en klok strategi i samband med att Researchgruppen gjorde sin kartläggning  över näthatare i höstas. Ok att jag aldrig nånsin skrev nåt som borde ha kunnat fastna i deras filter men å andra sidan så känns det ändå skönt att ha ryggen fri.

Så vad har jag lärt mig under de här månaderna och varför sammanfattar jag experimentet just nu?

Jo, det jag lärt mig är att båda sidor debatterar ungefär på samma sätt: Man kastar ur sig ett påstående och låter sen folk kommentera hejvilt utan att man återkommer själv till debatten. Ungefär som att stå på ett torg och skrika nåt och sen gå därifrån alltså.

En annan skillnad är att framför allt IRM är extremt snabba på att använda nedsättande ord såsom troll, idiot, förvirrad osv. Inte alltid men betydligt fortare än andra. IRM är också lite unika på så sätt att de tydligast lever efter devisen "Är du inte 100% med oss så är du 100% emot oss". Men behöver bara ha en aning avvikande åsikt så blir de ganska aggressiva.

Men det där är också nåt jag stötte på många gånger i framför allt Avpixlats kommentarsfält... och Fria Tiders men däremot inte Exponerat, vilket jag fann lite märkligt. Exponerat är ju den "hårdare" sajten av de tre och jag trodde att man skulle vara den snabbaste på att fördöma en skribent som inte hade samma åsikt men det var snarare tvärt om.
 
Så vad blir då min sammanfattning av experimentet?
Min upplevelse är att det finns betydligt mer som förenar högersidorna och vänstersidorna än som skiljer dem åt. Om man skulle byta plats på nyckelorden i deras inlägg så skulle hela inläggen kunna vara skrivna av den andra sidan. Språkbruket är detsamma. Upplägget är detsamma. Tonen, ilskan, frustrationen och fördömandet av oliktänkande finns där också.

En mindre olikhet är också att vänstern lever efter mantrat:
"Det är vi som har rätt. De som tycker annorlunda är idioter"
medan högern lever efter mantrat:
"Det är vi som har rätt. De som tycker annorlunda har inte vaknat upp ännu".

Vet inte om det är relevant men jag tycker att skillnaden är intressant och värd att minnas.

Så varför avbryter jag experimentet nu då?
Helt enkelt för att jag inte kan fortsätta. Minns vad jag skrev tidigare om IRM's förhållningssätt "Är du inte 100% med oss så är du 100% emot oss".

Detta har lett till att alla mina fem profiler nu är blockade av dem.
Även min IRM-vänliga profil.

Vad berättar det om viljan att lyssna?