AvVinklat

En blogg med avsikt att objektivt försöka nyansera och komplettera artiklar
och texter med tidigare utelämnade fakta så att hela bilden kommer fram.

Statistik och förbannad lögn

Kategori: Allmänt

Det är välbekant att om man bara fyller en text med tillräckligt många siffror så drunkar det man vill dölja.

I Aftonbladet för några dagar sedan (med hänvisning till en artikel på SVT) diskuterades det att Åkesson i SD ansågs tjäna orimligt med pengar på sina partiuppdrag. Vad man däremot lyckades dölja väl var hur mycket han tjänade i förhållande till de andra partiledarna.

Ok för att jag personligen anser att de alla är överbetalda men för att avgöra om nån får orimligt mycket i lön så måste man ju sätta det i perspektiv.

Så vad skrev Aftonbladet då?

Jimmie Åkessons superlön från partiet
Tjänar 3x Reinfeldt: "Rimligt"
Jimmie Åkesson (SD) tjänar 1,2 miljoner om året. Hans andreman Björn Söder tjänar 1,1 miljoner. Tillsammans ligger de i den absoluta lönetoppen för politiker.

Och det ser ju ganska mycket ut.


Men om man istället ser på hela situationen så träder en annan bild in. Riksdagsledarmöter uppbär nämligen lön från flera olika håll och det som är intressant är ju den sammanlagda lönen, inte en enskild post.

Så ta en titt på nedanstående diagram och avgör sedan själva om Aftonbladet/SVT's artikel står stadigt i jorden eller ej. Personligen tycker jag väl att Annie Lööfs lön är mer uppseendeväckande med tanke på att hennes parti just nu ser ut att falla ur riksdagen. Det kan knappast anses vara att uppfylla väljarnas önskemål och motivera en lön på ca 1.8 miljoner om året.